Сватбена прическа и грим – модни революции

Image: © Maksim Šmeljov / Fotolia

Image: © Maksim Šmeljov / Fotolia

И така: свърши се! Предложението е направено, съгласието е дадено, сега следва сватбата. А тя е изпълнена с приготовления и грижи, макар и приятни. И ако някои от тези мили ангажименти могат да се прехвърлят на плещите на бъдещия съпруг, на роднини или близки приятели, то образът, в който булката ще застане пред олтара, зависи изцяло от нея. А това съвсем не е лека задача. Не е лесно да се изберат нито булчинска рокля, нито прическа, нито сватбен грим. Затова сега ще дадем няколко полезни съвета на бъдещите булки и се надяваме да бъдем полезни.

Сватбена прическа или грим – с какво да започнем

На пръв поглед всичко е лесно. Първо трябва да се „нарисува“ лицето, а после следва прическата. Или пък обратно. Ако сте повикали фризьор, който твори шедьоври, с цел да предизвикате завистта на приятелките си и възхищението на гостите, трябва да започнете именно от прическата, защото създаването на шикозна фризура може да отнеме няколко часа. Алтернативният вариант е тя да се прави едновременно с грима.

В действителност и едното, и другото, и третото са неправилни. За да постигнете хармоничен и съвършен образ, трябва да започнете с избора на рокля, който не трябва да бъде спонтанен. Идеалният вариант е, ако сватбеният тоалет бъде съобразен с общия стил на сватбата.

За сватбената прическа

Излишно е да се казва, че вариантите на сватбени прически са безброй. Затова, за избора на окончателен вариант ,ви препоръчваме да следвате следните правила:

-прическата трябва да съответства на избрания образ;

-тя трябва да се харесва на булката;

-да я кара да се чувства комфортно.

Последното правило се превърна в лайтмотив за модните прически на 2014 година. Водещи дизайнери в тази област препоръчват лекота, непринуденост и естественост на формите, но в комбинация с изискани аксесоари. С една дума – претенциозност и елегантна простота.

Сред актуалните тенденции на булчинските прически трябва да се посочат следните варианти:

Античен стил,един от най-предпочитаните.  Тук безспорно царуват два основни мотива. На първо място са най-различни вариации на гръцки плитки. На второ място е дългата, с виещи се къдрици коса. В качеството на аксесоари се използват диадеми и гребени, украсени с камъни или пайети, както и цветя – естествени или изкуствени.

Ренесансови прически, напомнящи картините на Ботичели. Те предполагат разпусната коса, ефектно подчертаваща овала на лицето на булката. Специален шик в прическата внасят венец от цветя, украса от деликатна дантела или верижка с камъни в студени цветове –циркон, леки цветни диаманти или сапфири. При правенето на такива прически стилистите използват минимум лак.

Европа ретро – специално проектиран стил за средни и къси прически. Създателите са французи. Затова и булката , избрала такъв вариант на сватбена прическа , изглежда чувствено, ефирно и романтично. Аксесоари – шапки, воали, гребени, фиби.

Класика – сватбените прически в този стил не губят своята актуалност и през тази година. Строгост на линиите и формите, минималистични детайли и подредена коса акцентират върху лицето на булката . Те са идеални за сериозните и елегантни бъдещи невести, които искат да подчертаят тези свои качества. Стилът и изискаността се подчертават чудесно с комплект бижута от големи обеци, колие и гривна.

Шармантна небрежност – стил, известен и като „очарователна небрежност“.  Отстрани изглежда, че косата се прави за пет минути. Но, за да бъде очарователна булката с такава прическа, фризьорът трябва да бъде истински майстор, да покаже цялото си въображение и всичките си способности. Този стил е един вид синтез, предполагащ творческа свобода и нетривиални решения. Може да се използва асиметрия, малки плитки, странични или летящи кичури. Главното тук не е фиксацията, а техниката на изпълнение. Особено шик изглеждат тези прически, ако се комбинират с луксозни и скъпи фиби.

За грима

Ще ви открием тайната . По принцип, понятието „сватбен грим“ е рекламен трик, с години използван от собствениците на салони и студиа за красота, за да привлекат клиенти и да диференцират предлаганите услуги. Някакви закони на жанра тук няма и не може да има. Гримът винаги се избира индивидуално, в зависимост от образа, характера и темперамента на булката. Основното в сватбения грим е, че той трябва да бъде универсален и устойчив. В края на краищата, трябва да издържи върху лицето цял ден и цяла вечер. Не бива да се забравя и едно важно изискване към сватбения грим – да бъде фотогеничен. През този сезон са актуални меките, топли тонове. За да сеподчертае изразителността на очите, техният цвят не трябва да съвпада с нюансите на сенките. Ако очите на булката са кафяви, трябва да се използват прозрачно синьо или бледо зелени нюанси. За сините очи са идеални златистите нюанси.

Очната линия с молив често изглежда груба. Стилистите съветват вместо нея да се използват сухи сенки, които се нанасят в самите корени на миглите и се получава много красив ефект. Най-добрият грим за сватбата е в тъмно кафяво или черно – запазени за тържествени случаи. А по-нетривиален образ може да се постигне с моаре спирала. Преливащите се цветове изглеждат богати и много интересни.

И една малка тайна при използването на руж. Тази техника се използва за постигане на ефект на „щастливо лице“. Много е просто – при нанасянето на руж е необходимо лицето да е непрекъснато усмихнато. И после, при естествената усмивка, лицето изглежда свежо и непринудено, просто и стилно.

Изборът на червило зависи от индивидуалността на булката и от избрания образ. За по-ярките характери е подходящо бляскаво червило в стила на 60-те. От практична гледна точка е желателно да се използват устойчиви червила, съчетани с блясък и гланц. Но, ако се цели да се подчертае романтиката и нежността на булката, перфектно ще паснат  прозрачно червило и гланц. В деня на сватбата не е желателно да се използва неупотребявана козметика, дори да е от супер клас.

Надяваме се, че нашите съвети ще бъдат полезни на всички бъдещи булки. Ще им помогнат да бъдат по-красиви и по-щастливи в този прекрасен за тях ден.

Желаем ви много любов и щастие!

Advertisement

No comments.

Leave a Reply