Да се научим да съчетаваме цветовете в своя гардероб – съвети на стилистите

Image: © furmananna / Fotolia

Избирайки своите дрехи, всяка жена се води по неписани правила, отчита такива важни моменти като модните тенденции, особеностите на своята фигура, личния стил и собствените предпочитания. Но не по-малка роля играят и цветовете и умението правилно да ги съчетаваме в своя гардероб.

Монохромните съчетания включват един основен цвят и неговите нюанси – от най-светлите, до най-тъмните. Например, ако ви харесва зеленият цвят, то може да създадете тандем с различни негови тонове: салатено, тревисто, изумрудено, блатно.

Ахроматичните комбинации предполагат използването като основен цвят черно, бяло или сиво, които са универсални и се съчетават с всякакви нюанси. Най-строгото и консервативно съчетание е черно-бялата гама.

Друг вариант е използването на двойка контрастни цветове, като най-удачни са зелено и червено, синьо и оранжево, виолетово и жълто.

Комбинацията на цветовете в тоалетите, трябва да отчита и индивидуалния цветотип. Смуглата кожа и тъмните коси ще изпъкнат идеално чрез съчетания на черно и червено, червено и сиво, оранжево и розово, бежово и зелено, сливово и бежово. Дамите с руси и „огнени“ коси и светла кожа следва да обърнат внимание на двойки като шоколадово и каки, червено и шоколадово, сиво и черно, черно и пясъчно, бяло и черно. А жените с тъмна коса и бледа кожа следва да избират тандеми като кафяво и кремаво, кафяво и сиво, синьо и бежово, бяло и бежово, жълто и кафяво.

А ето и някои важни правила при комбинацията на цветовете в дрехите. Смело може да използвате белия, сивия и черния цвят, които се съчетават с всякакви тонове. И една хитрост. Ако цветовете на блузата и панталонът, които сте избрали, не стоят добре един до друг, разделете ги с бял детайл, например бял колан.

Помнете, че спокойните и пастелните тонове се съчетават много по-просто, отколкото останалите. Не е препоръчително да се използват повече от три цвята – ефектът може да е във ваша вреда. Ако използвате ярки тонове, то нека те да са в горната част на комплекта, което ще направи образа по-изразителен. Местата с по-пищни форми в силуета, изискват спокойни, тъмни и приглушени тонове, а там, където не достига обем – печеливши ще бъдат светлите и ярки цветове.

Няма да сгрешите, ако създадете тандем от пастелни тонове, защото всички те идеално си пасват, например: комбинации между прасковено, бежово, нежно синьо и розово.

Ако тоалетът е черен, аксесоарите може да са във всякакъв цвят. Ако е в ярък и наситен тон, допълнете го със спокойни нюанси, за да укротите леко буйството на цветовете.

Ярките аксесоари ще оживят комплекта в приглушени и спокойни тонове.

Ако решите да съчетаете контрастни тъмни и светли тонове, то за основа изберете светлите, а с тъмните ги рамкирайте, използвайки тънки детайли, например, аксесоари.

Не съчетавайте няколко тъмни или няколко светли тона, защото те ще се слеят и загубят в общия фон.

Светлите тонове са повече подходящи за светлата част на деня.

И накрая – няколко безпогрешни тандема:

-червено със зелено, сиво и синьо;

-оранжево плюс синьо и виолетово;

-бежово с кафяво и тъмно зелено;

-малиново със сребристо сиво.

Познавайки цветовете и техните сполучливи комбинации, винаги ще изглеждате стилно и модно!

Advertisement

No comments.

Leave a Reply