Цветотерапия – живот през розови очила

Image: © Alexandra Karamyshev / Fotolia

Image: © Alexandra Karamyshev / Fotolia

Отдавна вече е известно, че цветовете оказват съществено влияние на настроението и даже на физическото самочувствие на човека.  Цветотерапията е едно от направленията на алтернативната медицина, при което цветовете се използват за корекция на енергийния дисбаланс, който се явява причината за много от болестите, като в това число влизат и депресиите. Тази теория се опира на факта, че различните цветове оказват определено въздействие на чакрите – енергийния център на всеки човек. Тяхното съществуване не се потвърждава от съвременната наука, но все пак учението за чакрите и жизнената енергия са широко разпространени и се използват в много от направленията на алтернативната медицина.

Цветотерапията се използва най-много за лечение на депресии, тревожност, стрес, умора, различни болести като мигрена, спазми, диабет, повишено кръвно налягане, астма, кашлица и ред други болести. За да окаже цвета въздействие на пациента, той  трябва да носи дрехи и аксесоари в определени цветове, а също така да включи тези нюанси в интериора на дома си. Разбира се, че това не означава веднага да правите ремонт и да пребоядисвате стените, а просто можете да се ограничите със съдове в тези цветове или различни други по-дребни детайли от интериора. Ако се вгледаме по-добре в това алтернативно лечение, тогава трябва да споменем това, че за цвета на първата чакра е червения. Той в буквален смисъл на думата може да ви стопли, защото се асоциира на подсъзнателно ниво с огъня, а също така ви вдъхва сили, премахва умората и помага при настинки. Червеният цвят също така е полезен на хората, които са пасивни и винаги се чувстват уморени и нямат сили за нищо. Също така, действието на този цвят е такова, че стимулира кръвообращението, повишава артериалното налягане и положително влия на сексуалния ви апетит.  Този нюанс обаче не е подходящ за хората, които се борят с коварната болест рак, тъй като той може да стимулира растежа на тумора.

Цветът на втората чакра рова е оранжевият, който стимулира творческото мислене и усилва ентусиазма. Този оттенък също така ще ви помогне да имате повече сили в работата и като цяло ще се чувствате по-бодри през целия ден. Жълтият цвят от своя страна пък укрепва нервната система, вдъхновява и стимулира умствената дейност.  Този оттенък е много полезен на всички хора, които страдат от различни болести на нервната система. Друго действие на жълтия цвят това е облекчаване на мускулните болки и също така той спомага за подобряване на състоянието на кожата.

Цветотерапията е истинско изкуство и наука за цветовете, както и това какво е тяхното влияние върху човека. Сигурни сме, че дори и вие си имате любими цветове, които могат да ви приповдигнат настроението, което само по себе си доказва истинността на тази алтернативна медицина.

Advertisement

No comments.

Leave a Reply