Стил casual – модна демокрация в облеклото

Image: © Alexandra Karamyshev / Fotolia

Image: © Alexandra Karamyshev / Fotolia

Стилът casual е един от най-демократичните към днешна дата, който се основава само на едно правило и това е комфорта. Интересното е това, че той се явява един от определящите стилове в колекциите на голяма част от водещите дизайнери по света. Друг забавен факт е това, че не стилистите са измислили това модно направление, а всичко тръгва от шотландския град Абердин, където месните футболни фенове основават свое движение Aberdeen Soccer Casyals. Неговите участници изначално са носели определен стил в облеклото си – практичен, свободен и разбира се са съчетавали всичко това с елементите от спорта. Името на този така популярен днес фасон идва от наименованието на това движени.

Отначало той обаче се е ограничавал с вещите само на избрани брандове, които съответно участниците на движението са носили, но въпреки това той е успял за няколко години да добие огромна популярност в световен мащаб. Именно затова днес никой вече не е ограничен от определени марки или компании, а имате пълна свобода да избирате тези брандове, които ви харесват. На практика няма фирма, която да не произвежда и този стил дрехи, така че ще можете да намерите именно това, което търсите. Днес се разглеждат няколко основни направления на този моден тренд, започвайки от smart casual и стигайки до street casual.

Както и всеки друг стил, този също носи определено модно послание и апел към всички,  именно че модата може да е не само безумно красива, но и да съчетава в себе си истински комфорт и свобода на движенията. Често жените грешат в представите си, че стила и модата са едно и също понятие, но това далеч не е така, защото всеки може да си купи актуални дрешки, но не всеки може да се отличи с изискан, женствен и атрактивен стил в обличането. Това си е цяло изкуство, но със стил casual всичко е значително улеснено, защото тук напрактика не можете да сгрешите. Всеки един моден експеримент тук е добре дошъл, така че не бъдете скучни и безлични, а залагайте на контраста във визията ви, както и на съчетаването на пръв поглед несъчетаемите вещи. Може да ви звучи странно, но напрактика всяка една дреха може да се адаптира в почти всеки образ, на който сте заложили. Тук важна роля играят аксесоарите, които един вид са свързващ елемент така да се каже в тоалета ви, превръщайки го в единен и хармоничен look.

Като цяло този тренд е най-демократичния от всички модни направления в момента, защото тук няма правила и всичко зависи от вашето въображение. Най-модерно обаче днес си остава направлението street casual или така наречената улична мода, която набира все по-голяма популярност в цял свят.

 

Advertisement

No comments.

Leave a Reply