Народни средства при лечение на акне и комедони

Image: © dimis / Fotolia

Image: © dimis / Fotolia

Акнето е често срещан проблем, но не само при тийнейджърите, така че тук е важно да сте наясно как можете да се преборите с този козметичен недостатък. Не ви съветваме веднага да се отправяте към скъпите салони за красота, защото народната медицина може да ви помогне много в тази битка за идеална и красива кожа.

Един продукт, който всяка домакиня има в хладилника си и особено по това време са доматите. Срежете го по средата и леко го смачкайте, за да пусне сок, а след това потъркайте с него кожата ви. Оставете сока за двайсет минути и след това измийте лицето си с леко хладка вода. Преди обаче да направите това е важно да сте сигурни, че нямате алергия към доматен сок, тъй като има жени, при които кожата им е много чувствителна към различните продукти. Овесената маска също може да сътвори чудеса с кожата ви. За целта просто си пригответе овесена каша, добавяйки към нея малко мед. Нанесете я на кожата ви, но избягвайте зоната около очите, защото тук тя е особено чувствителна. В случая овесът играе ролята на почистващо средство, като така ще премахне замърсяването от порите, а заедно с това кожата ви ще стане мека и гладка.

Друго народно средство, което се бори с акнето това е гела от алое вера. Той има успокояващо и охлаждащо действие на кожата. Заедно с това той се явява естествен антибиотик, като по този начин ще ви помогне да се борите с възпаленията на кожата. Няма как да не споменем и една наистина вълшебна маска с желатин, която ще ви е много полезна, за да изчистите идеално кожата ви от замърсяванията в порите. Резултатът ще е видим още първия път, а за целта ще ви трябва една лъжица желатин, една лъжица прясно мляко (стайна температура, но не и горещо!) и хапче активен въглен. Смесете всичко добре и след това сложете сместа за 10 секунди (НЕ повече!) в микровълнова. Така ще получите гелообразна маска, която се нанася на брадичката, челото и носа. Важно е преди това да сте си направили парна баня, за да се отворят порите и тази маска един вид да влезе в тях, за да може ефекта да е по-силен. Дръжте сместа около 15-20 минути на лицето ви или до нейното пълно изсъхване, а след това просто я отлепете. Съветваме ви след това да измиете кожата ви със студена вода, за да се свият порите и да нанесете хидратиращ крем.

Народната медицина е истинска дар от природата, с който можете да се справите успешно с най-различни кожни проблеми. Ако обаче кожата ви е прекалено чувствителна, тогава е най-добре преди да използвате различните маски, да се консултирате с доктор.

Advertisement

No comments.

Leave a Reply