Какви са целебните свойства на шипката и защо тя е толкова ценена в цял свят?

Шипката се явява много богат източник на витамин С, което дори е повече отколкото при цитрусовите плодове. Така например по време на втората световна война, когато вноса на цитруси е бил ограничен във Великобритания, тази билка се е използвала много, за да се приготвят от нея различни сиропи и отвари. В Русия пък, където цитрусите дълги години са били рядкост, затова плодовете на шипката активно са се използвали в качеството си на богат източник на така важния витамин С, както и на други полезни вещества, които се съдържат в тях.

Шипките най-често се използват в кулинарията, но все пак те широко се употребяват и народната медицина, заради множеството им целебни свойства и цялостното им влияние върху здравето. Лечебните свойства на шипката са известни отдавна, като именно затова нейните плодове са се използвали дори далеч преди началото на нашата ера. Докторите в средновековието например широко са използвали билката в своята практика, защото тя сама по себе си е уникална. Хората вярващи в полезната алтернативна медицина широко употребяват шипките при лечение на остеоартрит на колянната или тазобедрена става. Учените в Дания дори да забелязали закономерността, че пациентите приемащи специален шипков прах страдат много по-малко от болки в ставите в сравнение с хората, които се лекуват само с помощта на традиционната медицина. Освен това, редовната му употреба спомага за намаляването на болките при този вид заболявания на ставите, като този ефект може да се обясни с това, че в тях се съдържа голямо количество флавоноиди. Това са вещества, които е доказано че притежават силни противовъзпалителни свойства.

В народната медицина шипките отдавна се използва като дуаретично средство, а също така плодовете им са полезни при грип и настинки. Освен всичко това, огромен техен плюс е това, че ако спазвате правилната дозировка, тогава не се наблюдават никакви странични реакции. За да си направите полезен чай от шипки е необходимо просто да залеете плодовете с вряла вода. При желание можете да добавите към тази полезна гореща напитка мента или други билки.

Спокойно можете да пиете такъв чай всеки ден, но не в огромни количества и ви уверяваме, че много скоро ще усетите силното положително действие на шипката, особено в това време на годината, когато болестите са доста голям проблем. Доверявайки се на народната медицина, вие ще сте не само здрави, но и ще използвате даровете на природата, за да се справите с редица сериозни заболявания.

 

Advertisement

No comments.

Leave a Reply