Как да разпределяте правилно семейния бюджет?

Romantic couple at home

Image: © nyul / Fotolia

Колкото повече пари имате, толкова повече те не ви стигат. Всеки знае този израз и още хиляди подобни, които реално са просо начин да оправдаете  нехайното си отношение. Ето че купувате в крайна сметка телефон за 1000 лева и то на изплащане, а за десерт гарнирате този необмислен шопинг с много други подобни покупки. Важно е преди да решите да закупите дадена стока, да прецените трезво дали тя ви трябва или може би можете да се разминете и без нея.

За съжаление обаче човек е устроен така, че в началото обмисля нещата по-скоро на емоционално ниво и едва след това трезво и рационално оценява покупките си. Именно от това се възползват и търговците, залагайки на този рекламен трик. Те знаят, че първо в мозъка ни се задейства лимбическа, а едва след това рационалната система. Вие обаче трябва да се научите да игнорирате това послание на компаниите, но за съжаление с всички тези нови и нови изкушения на пазара понякога е трудно да се направи това. Заедно с това понякога в живота на един човек се случват различни неприятни събития, които ви карат да икономисвате още повече, но е важно да разбирате това, че да цените парите и тяхната стойност не е порок, а признак на култура. Дори ако се вгледаме в съветите на едни от най-успешните хора в света, те също са на мнение, че преди да станете богати и преуспели, трябва първо да се научите да цените парите и да можете да икономисвате от различни ненужни покупки. Заедно с това трябва да помислите и за алтернативните начини за печелене на пари или дори възможността да се захванете със свой бизнес. Тук обаче също не бива да бързате, а както се казва седем пъти да премерите и един път да отрежете. Възможностите на Интернет днес са безгранични, като те също ви предлагат разнообразни начини за печелене на реални пари, започвайки от freelance проектите и стигайки до направата на собствен онлайн магазин с ниска конкуренция и добра търсеност на стоките, които решите да предлагате на потребителите.

Съществуват различни съвети, по какъв начин да се справите със съблазна на примамливите реклами, както в Интернет, така и по телевизията. Основното нещо, което обаче трябва да научите е да не се поддавате на първите си емоции и на рекламните трикове на различни супермаркети, а да правите разумни и обмислени покупки.

Advertisement

No comments.

Leave a Reply